دروازه قرآن شیراز یکی از ۶ دروازه باقیمانده این شهر و یکی از آثار دیدنی شیراز به شمار میرود ، دروازه قرآن از زمان آلبویه در همین مکان فعلی بارها ویران و تجدید بنا شده است.
دروازه قرآن شیراز یکی از ۶ دروازه باقیمانده این شهر و یکی از آثار دیدنی شیراز به شمار میرود ، دروازه قرآن از زمان آلبویه در همین مکان فعلی بارها ویران و تجدید بنا شده است.
ویران شدن این بنا در سال ۱۳۱۵ ه.ق به دستور والی وقت یکی از این نمونههاست ، دروازه قرآن کنونی را نیکوکاری به نام حسین ایگار ساخته و به مردم شیراز هدیه کرده است.
در بالای طاق بزرگ این دروازه اطاقی تعبیه شده که دو قرآن کتابت شده به دست سلطان ابراهیم نوه شاهرخ تیموری در آن نگهداری میشده است.
مردم شیراز قدیم، اول هر ماه قمری با عبور از زیر قرآن که آن را به حضرت علی علیهالسلام منتسب میدانستند خود را در برابر خطرها و بلاها بیمه میکردند.
آنها عقیده داشتند که کلامالله مجید تا پایان ماه آنان را از هر بلایی حفظ میکند ، این دو قرآن که در اصطلاح آن را قرآن هفده منی مینامیدند هم اینک در موزه پارس شیراز در معرض دید علاقه مندان قرار دارد و یکی از شاهکارهای نگارش کتاب آسمانی مسلمانان جهان به شمار میرود.
دروازه قرآن در شمال شرقی شهر شیراز در تنگه الله اکبر میان کوه چهلمقام و باباکوهی قرار دارد و در واقع در خروجی شیراز به سمت شهر مرودشت واقع شده است. این بنای تاریخی در کنار فلکهی طاووسیه شیراز قرار دارد. دروازه قرآن در فاصلهی کمتر از ده متری مقبرهی خواجوی کرمانی و همچنین فاصلهی کمتر از پانصد متری باغ جهان نما و فاصلهی کمتر از هزار متری مقبره شاعر نامدار پارسی زبان، حافظ شیرازی، قرار دارد.
این دروازه به دستور عضدالدوله دیلمی ساخته شده و علت نامگذاری آن، قرآنی است که به دستور امیر در آن قرارگرفته است تا مسافرین به سلامت ازآن عبور کنند.
این طاق به مرور زمان رو به خرابی رفت تا اینکه در دورهی زندیه، کریم خان زند این دروازه را بازسازی کرد و اتاقی به بالای آن افزود و دو جلد قرآن بزرگ نفیس، به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری، در اتاقک بالای آن جای داد. این قرآنها که به «قرآن هفده من» معروف هستند، اکنون از دروازه قرآن به موزه پارس انتقال یافتهاند.
دروازه قرآن در دورهی قاجاریه به علت وقوع چندین زلزله، دچار صدمات زیادی شد که محمد زکی خان نوری آن را تعمیر کرد و در دو سوی آن اتاقهایی به منزلهی پاسگاه و راهداری ایجاد شد. آب انباری نیز در کنار آن ساخته شد که از آب رکنآباد پر میشد تا برای مسافران از راه رسیده استفاده شود. این بنا در گذشته، طاق قرآن نیز نامیده میشد. روزهای اول هر ماه، مردم از شهر خارج شده و از زیر این طاق عبور میکردهاند.
دروازه قرآن شیراز در کنار تفرجگاه گهواره دید و مقبره خواجوی کرمانی از شاعران مشهور کشورمان قرار دارد وگردشگران بسیاری با عکس گرفتن در کنار این اثر تاریخی خاطرات شیرینی را با خود به همراه میبرند.